Guide: Køb af elklaver - digital piano - digital klaver

- det bør du vide før du køber

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Funktioner


Metronom
En metronom er et instrument der bruges til at holde takten med og du kan selv indstille tempoet. En metronom til at stille på klaveret koster typisk mellem 50-300 kr., så det meget rart at have indbygget og er et godt redskab til klaverøvningen. Her er det en fordel, hvis der er et display, som viser tempoet i bmp (beats per minute) dvs. antal slag pr. minut.  


Optagefunktion
Nogle elklaverer kan optage det du spiller enten i 1, 2 eller flere spor. Hvis der er to spor, betyder det at du f.eks. kan indspille først nogle akkorder på det ene spor og så en solo på det andet spor.


Transponering
Betyder at klaveret kan sætte det du spiller, nogle toner op eller ned. Forestil dig at du vil spille din yndlingssang og synge til. Hvis noderne ikke passer til dit stemmeleje, kan klaveret sætte alt du det spiller nogle toner op eller ned uden at du behøver ændre i dine noder. Det er også praktisk, hvis du skal spille sammen med andre musikere som f.eks. en saxofonist, fordi en saxofon ikke stemmer i samme toneart som et klaver.    


Display
På nogle modeller er der et mindre display, der bl.a. viser hvilken lyd man bruger, hastighed på metronom, hvor mange toner man transponerer osv. De dyrere modeller har ofte display og knapper til de forskellige funktion (ofte en knap per funktion) hvorimod de billigere modeller primært styres af tangentgenveje, som kan være svære at huske. Nogle af de billigere modeller har kun få knapper, og så er det kombinationerne mellem disse og bestemte tangenter, der bruges til ændre indstillingerne (f.eks. hold knap 3 og 4 nede samtidig med at du med tangenterne angiver hvor mange toner der skal transponeres). På de dyrere er funktionerne således mere tilgængelige end på de billigere.