Guide: Køb af elklaver - digital piano - digital klaver

- det bør du vide før du køber

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

LydHøjttalerne

Højttalernes størrelse/effekt bestemmer hvor højt elklaveret kan spille. Her skal man tænke på om klaveret kun skal spille et lille værelse op eller en stor stue. Man har sjældent skruet helt op for volumen, da det ofte vil give en rungende lyd. Hvis højtalerne er små, vil den rungende lyd således opstå ved lavere lydstyrke end hvis højttalerne er større. Spiller man primært med hovedtelefoner, så er højttalernes størrelse ikke så vigtig, men tænk på om dine behov måske vil ændre sig i fremtiden. Nedenstående er kun retningslinjer.
2 x 6W giver ikke mulighed for at spille ret højt og egner sig til et mindre værelse
2 x 12W egner sig til et almindeligt værelse eller mindre stue
2 x 20W er en fornuftig størrelse til en f.eks. en almindelig stue
2 x 40W skal man helst have, hvis man skal spille mindre koncerter  

Polyfoni
Refererer til antallet af toner der kan spilles samtidig (oftest 32, 64 eller 128). Det gælder ikke kun de toner der spilles, men også dem som holdes ved hjælp af pedalen. Forestil dig at du i samme bevægelse kører hånden fra de type toner til de høje toner (glissando) og bruger pedalen, så vil du nok bruge flere end 32 toner samtidig og så vil alle tonerne forsvinde for et øjeblik, hvis elklaveret har 32-toners polyfoni. For begyndere er det sikkert nok, men det er værd at have med i overvejelserne. 128-toners polyfoni er ved at være standard på de fleste gode digitalpianoer. 
 
Antal lyde
Et elklaver har ofte flere forskellige lyde som f.eks. klaver, orgel, fløjte, kor osv. Det kan være man vil spille noget stille stemningsmusik med fløjtetoner eller temaet fra musicalen The Phantom of The Opera, som bruger orgellyde. Hvis ens primære behov er mange lyde (over 20) eller hvis man er interesseret i at have trommerytmer og andre effekter, så er det ikke et elklaver man skal købe. Så skal man have et keyboard, synthesizer eller stage piano.