Guide: Køb af elklaver - digital piano - digital klaver

- det bør du vide før du køber

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Tangenter


Antal tangenter
Et traditionelt klaver har 88 tangenter, så hvis dit elklaver skal minde om et rigtigt klaver, skal det naturlighvis have lige så mange, hvilket langt de fleste også har. Er du nybegynder vil 76 tangenter ofte være tilstrækkeligt, men hvis du ved, at du vil komme til at spille meget, kan det være en fordel at vælge et i fuld størrelse.

Vægtede tangenter
Betyder, at der er vægt og modstand i tangenterne således, at det minder om at spille på et rigtigt klaver. Fordelen er, at det ikke føles meget anderledes og du øver således ikke elklaverspil, men klaverspil.

Anslagsfølsomme tangenter
Betyder at lydstyrken varierer i forhold til hvor hårdt eller forsigtigt du spiller. Forestil dig at en tangent gav den samme lydstyrke fra sig uanset hvor meget du hamrede i tangenterne. Det ville lyde meget ensartet. Heldigvis er kun de færreste indrettet sådan. 

Graded hammer action/progressive hammer action
Betyder at modstanden i tangenterne bliver gradvist mindre efterhånden som tonerne bliver højere som på et rigtigt klaver. Tangenterne der giver de dybe toner, er således lidt tungere end tangenterne der giver de høje toner. Dermed føles det ikke underligt, hvis du pludselig skal spille på et rigtigt klaver.
Forskellige mærker bruger forskellige betegnelser til at klassificere kvaliteten af tangenterne såvel som den bagvedliggende teknik.


Yamaha

GOD - GHS
(Graded Hammer Standard) betyder at modstanden i tangenterne bliver gradvist mindre efterhånden som tonerne bliver højere som på et rigtigt klaver. Dette findes typisk på elklaverer i den lavere prisklasse.

BEDRE - GH (Graded Hammer) har lidt tungere tangenter og minder mere om rigtige tangenter end GHS gør. De findes på elklaverer i den mellemgode klasse.

BEDST - GH3 (Graded Hammer Three) er endnu bedre en GH og reagerer hurtigere (på samme måde som rigtige tangenter). Det vil sige, at hvis man spiller den samme to gange i træk, så kan man bedre føle vægten, selvom man ikke har sluppet tangenten helt efter første gang. Findes på elklaverer i den bedste klasse.   

 

Roland

GOD - PHA alpha II
(Progressive Hammer Action alpha II) er den teknik der findes i Rolands billigere modeller. Tangenterne vejer ikke det samme, og vægten bliver gradvist mindre, når man bevæger sig mod de højere toner. Teknikken ligger et trin under PHA II, og har lettere tangenter.

BEDRE - PHA II (Progressive Hammer Action II) er et klaviatur med hammerfornemmelse og god respons og følsomhed i den mellem-gode klasse. Det er noget mere autentisk end PHA alpha II. Den findes i tre udgaver:

     normal
     Hvis der står normal, betyder det bare, at den ikke har hverken escapement eller ivory feel

     with escapement 
     Den diskrete klik-fornemmelse der opstår på et flygel, når hammeren slipper tangenten, er forsøgt
     genskabt. Hvor meget det rent faktisk betyder, er der forskellige meninger om.

     with escapement and ivory feel 
     Det betyder at tangenterne er belagt med et syntetisk materiale der simulerer ægte elfenben på de hvide
     tangenter og ibenholt på de sorte. De absorberer sveden bedre og giver bedre kontakt med tangenterne.

BEDST - PHA III (Progressive Hammer Action III) er en endnu mere avanceret tangentteknologi, der forsøger at genskabe den autentiske fornemmelse af tangenterne fra et rigtigt klaver.